Apel la implicare și unitate Fundația CAESAR și LSRS: România are nevoie de lideri autentici

În aceste zile încărcate de semnificație pentru noi toți, Fundația CAESAR și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) fac un apel la bun simț și la decență. Subliniem că întâia datorie a întregii societăți românești este să îi plângă pe cei dispăruți tragic în incendiul de la Clubul Colectiv și să îi sprijine pe cei care se luptă pentru supraviețuire pe paturile de spital în aceste zile și ore decisive. Reamintim că donațiile pentru supraviețuitorii catastrofei se pot face pe platforma online a Crucii Roșii Române (www.crucearosie.ro).

Ca reacție la evenimentele recente, Fundația CAESAR și LSRS își exprimă deplina solidaritate cu protestele civice și pașnice din întreaga țară și din diaspora. Salutăm renașterea spiritului civic manifestat în 2012 (pentru SMURD), în 2013 (pentru Roșia Montană) și în 2014 (pentru respectarea dreptului la vot al românilor de pretutindeni). Atragem din nou atenția că principala provocare cu care se confruntă România este criza profundă de lideri autentici. Principala vină pentru situația actuală revine unei clase politice incompetente, corupte și deconectate de la nevoile cetățenilor, o clasă politică lipsită de sentimentul responsabilității față de cei pe care ar trebui să îi reprezinte. Demisiile din ultimele zile sunt gesturi firești în orice societate democratică; ele nu reprezintă o soluție la corupția generalizată care afectează dezvoltarea României de peste un sfert de secol.

În viziunea CAESAR, România are un viitor doar în 3D: prin democrație, dezvoltare și demnitate.

BucurestiConsolidarea și apărarea democrației se face de către cetățeni, prin instrumente civice – inclusiv prin proteste de stradă. Membrii și voluntarii Fundației CAESAR și LSRS vor participa activ la astfel de manifestări pașnice, pentru atât timp cât va fi necesar, alături de zeci de mii de români care își doresc o transformare din temelii a sistemului politic din România. Democrația autentică și reprezentativă se construiește în fiecare zi, de către fiecare dintre noi, prin instituții funcționale, stat de drept puternic, justiție eficientă și acces la vot pentru toți cetățenii, oriunde s-ar afla.

Dezvoltarea României la adevăratul său potențial poate fi realizată doar prin viziune și soluții concrete pentru sectoarele de importanță strategică: educație, sănătate, administrație publică și infrastructură. România are o nevoie acută și profundă de profesioniști, cu rezultate demonstrate, care dau dovadă de competență și integritate și care își asumă nu doar funcții ci și responsabilitatea deplină pentru acțiunile și deciziile lor.

Demnitatea unei țări implică apărarea drepturilor cetățenilor – în primul rând, dreptul la o viață sigură și decentă. Tragedia de la Clubul Colectiv este nepermisă și nu trebuie să se mai întâmple vreodată în România. Cerem pedepsirea conform legii a tuturor celor responsabili de această catastrofă națională. Mai mult, atragem atenția cu privire la pericolul politizării protestelor societății civile în scopul unor jocuri politice sau în folosul unor curente extremiste care aduc grave daune imaginii noastre în plan intern și extern. Paris

Fundația CAESAR și LSRS fac pe această cale un apel la solidaritate și responsabilitate în arena publică. Declarațiile populiste, gesturile de falsă empatie și încercările de confiscare a protestelor nu fac decât să decredibilizeze și mai mult forțele politice actuale. România nu duce lipsă de promisiuni cu tentă electorală. Nevoia acută a țării este de viziune și de lideri autentici: competenți, integri și dornici să contribuie la o cauză colectivă, mai presus de orice interese individuale.

Solicităm tuturor factorilor de decizie adoptarea de urgență a următoarelor măsuri:

  • Numirea unui guvern format din experți cu o reputație impecabilă. Nicio persoană condamnată (cu sau fără suspendare) sau urmărită penal pentru corupție, fraudă, conflict de interese, câștiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private, sau orice altă faptă penală nu poate face parte din acest guvern. Aceasta este și una din principalele revendicări din mesajul Alianței pentru o Românie Curată co-semnat de către Fundația CAESAR și alte organizații din societatea civilă.
  • Aprobarea de urgență în parlament a tuturor cererilor de urmărire penală, votul la vedere în parlament și publicarea, într-un mod accesibil, a tuturor cheltuielilor parlamentarilor. Inițiativa legislativă cetățenească a Fundației CAESAR, i74 „Parlament pentru cetățeni”, include un set de măsuri necesare pentru transparentizarea activității parlamentarilor și responsabilizarea lor în exercitarea mandatului (www.i74.ro).
  • Excluderea imediată a tuturor persoanelor condamnate (cu sau fără suspendare) sau urmărite penal din orice funcție de conducere din partidele actuale.
  • Confiscarea averilor ilegale și verificarea de urgență a averilor nejustificate.
  • Asigurarea unui cadru legal și administrativ care să asigure desfășurarea alegerilor din 2016 în condiții optime pentru apariția unor noi actori politici. Aceasta presupune, printre altele, asigurarea accesului la vot tuturor cetățenilor din diaspora și desfășurarea alegerilor conform calendarului electoral stabilit.

În final, Fundația CAESAR și LSRS fac un apel la unitate către toate organizațiile studențești și de tineret, solicitându-le public să susțină în mod activ aceste solicitări și să se alăture acțiunilor pașnice care au loc în întreaga țară și în diaspora. Considerăm că schimbarea profundă a României depinde de implicarea fiecăruia dintre noi și de coagularea eforturilor noastre într-un singur demers colectiv. E vremea noastră, e vremea cetățenilor!

Noua putere in stat, cetateanul implicat

Date de contact:

contact@fundatiacaesar.ro | +40 21 367 25 02 | +40 722 697 550

 Fundația CAESAR este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.

Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.

 Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.

LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

 

Anunțuri
Postat în: Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s