Organizațiile de tineret somează Ministerul Tineretului și Sportului să dea dovadă de transparență!

Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) acuză Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) de ignoranță și lipsă de responsabilitate în relația cu tinerii și organizațiile neguvernamentale de tineret prin lansarea a numeroase apeluri publice care au termene limită de pe o zi pe alta și solicită stabilirea unui termen de răspuns de minimum 5 zile lucrătoare la toate apelurile viitoare!

Anunțul organizațiilor vine după ce, conform unei analize ANOSR disponibile online, o treime din termenele limită impuse de Minister au fost de sub 5 zile calendaristice! În aceste situații o diseminare adecvată a apelurilor în rândul tinerilor și al organizațiilor de tineret nu este posibilă, afectând șansa acestora de a se implica și ridicând astfel suspiciunea că unele dintre ele sunt folosite pentru a ascunde abuzuri sub pretextul unor false consultări. De asemenea, majoritatea întâlnirilor din acest an la care ministerul a invitat organizațiile de tineret au fost anunțate de pe o zi pe alta, lucru ce a îngreunat participarea reprezentanților tinerilor la respectivele consultări.

Ultima astfel de situație se referă la apelul pentru organizațiile care participă în calitate de observatori la procesul de selecție al delegaților de tineret la Națiunile Unite, apel publicat în data de 26 august și având termen limită în 28 august la ora 12:00! Peste această neregulă se adaugă și faptul că niciun membru cu drept de vot al comisiei de selecție nu este delegat de organizațiile de tineret, deși în metodologie există o prevedere conform căreia „Selecţia este un proces transparent şi democratic. La selecţia Delegaţilor de Tineret contribuie în egală măsură reprezentanţi ai instituţiilor statului cât şi ai societăţii civile”. Mai mult, apelul nu a fost publicat în pagina principală a ministerului, pentru a nu putea fi observat imediat, fiind disponibil doar într-o subsecțiune a site-ului ministerului. Alte situații asemănătoare au inclus în special apeluri de participare la diferite tabere / școli de vară, precum și la alte programe gestionate de MTS.

Lista apelurilor și termenele limită asociate se găsesc la această adresă web – https://goo.gl/Kho4PJTpD-2015

Anunțuri
Postat în: Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s