Exchange AEGEE-Agrigento

AEGEE-București versus AEGEE-Agrigento

(partea I)

O parte dintre voi știți deja că AEGEE nu are un nivel național, ci dorește să estompeze barierele și granițele mentale dintre țările din Europa. Așa că avem umbrela mare, AEGEE-Europe, iar fiecare oraș studențesc are „locala” sa: nivel european și nivel local. În fiecare an au loc diverse proiecte și colaborări, iar mai departe vă voi povesti o experiență foarte frumoasă, de aici, din București.

Plănuim deja 941912_665181343497758_781960143_nde câteva luni un exchange cu italienii din AEGEE-Agrigento. Cine nu-și dorește să vadă măcar o dată Sicilia? Dar am stabilit să vină întâi ei la noi în vizită. Pe 2 iunie, sosesc 11 tineri simpatici, vorbăreți și zâmbitori. Vorbesc italiană, engleză, iar italiană, dar în câteva zile vor ști și câteva cuvinte în limba română. Suntem cu toții entuziasmați și curioși. Încă nu știm cât de mult o să le placă Bucureștiul nostru, așa că emoțiile organizatorilor cresc, pe măsură ce prima dimineață se apropie.

Zilele trec repede, cu vreme când caldă, când ploioasă. Contrastele de „Bucarestí” sunt fascinante pentru invitații noștri: clădiri vechi, clădiri moderne, străzi mici, bulevarde, tradiții vechi, device-uri noi. Programul  e destul de plin: muzee, Palatul Parlamentului, desigur, apoi dansuri populare, ateliere și muuultă mâncare românească. Totuși, am avut timp să ne împrietenim, să ne facem planu988659_665181650164394_1992844898_nri pentru proiecte noi, să ne bucurăm de sfaturile lor și să ne antrenăm în înțelegerea italianei cu accent sicilian.

Sunt multe de povestit, iar cea mai haioasă situație a fost când am căutat între Universitate și Unirii un oficiu poștal. Se pare că fusese închis de mai demult, așa că, fiind ultima zi de exchange, a rămas să trimitem noi vederile și scrisorile lor. Am aflat după toată această aventură, că în Italia poți cumpăra timbre de la orice chioșc, iar cutii poștale sunt aproape peste tot.

Am mai aflat și alte lucruri… am privit Bucureștiul cu alți ochi și am devenit un turist fascinat de orașul pe care aveam impresia că îl știu foarte bine; fascinată de țara pe care o știu de când m-am născut. Și asta pentru că italienii din Agrigento au fost curioși să afle, să exploreze și să înțeleagă cultura românească.

Percepția mea despre lume se îmbogățește cu fiecare schimb cultural, exchange, proiect internațional. Așa aflu lucruri noi despre ceilalți, dar, surprinzător, aflu mai ales lucruri noi despre mine.946582_665181960164363_2099141012_n

Agrigento, here we come!

Mulțumiri partenerilor noștri, pentru susținere și încredere: Staropramen și Ansamblul Folcloric ”Doina”.

de aNDRA Berilă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s