Cel mai bun proiect european de tineret

“De ce are Europa nevoie de mine?”, o intrebam acum un an pe prietena mea, Adela. Amandoua eram membre AEGEE Bucuresti – filiala a Asociatiei Studentilor Europeni. Diferenta era ca Adela tocmai se intorsese de la un training din Passau, Germania.

Acolo a inceput nebunia si implicarea noastra. In Passau, Adela a aflat ce inseamna proiectul “YOUrope needs YOU”, cat de mare e si cum ne putem implica. Scopul proiectului este “empowering highschool students”. Practic, Adela si alti 100 de studenti din Europa au fost invatati cum sa sustina un workshop pentru liceeni si cum sa le explice intr-un cadru nonformal ce este Europa si ce oportunitati ne ofera. Cei 100 de studenti au participat la traininguri in Leiden(Olanda), Oviedo(Spania), Canakkale(Turcia), Cracovia(Polonia) si Passau(Germania).

Deci, Adela incerca sa ma convinga sa tinem o serie de traininguri in fostul nostru liceu, Colegiul National “Mihai Viteazul”. “De ce are nevoie Europa de mine?”, o intrebam eu in continuare. Recunosc ca mi-a luat ceva pana am capatat incredere in mine. Urma sa fiu leader de workshop pentru prima data! Dar banuiesc ca atunci cand iti e putin frica, trebuie sa te arunci.

Ne-am aruncat noi in aventura asta. Odata cu noi s-au mai aruncat si alti studenti din Europa. Am indraznit impreuna sa fim leaderi de workshop, chiar daca multi nu aveam experienta. In afara de Bucuresti, s-au tinut workshopuri si in Istanbul, Cracovia, Varsovia, Poznan, Kiev, Leiden, Utrecht etc. Peste 300 liceeni au cunoscut o alta parte a Europei: o Europa fara granite in care poti calatori, studia si poti fi voluntar in proiecte multinationale.

Ce s-a intamplat dupa un an cu “YOUrope needs YOU”? A castigat premiul Charlemagne pentru cel mai bun proiect de tineret. Hans-Gert Pottering, presedintele Parlamentului European spunea despre proiect:”reprezinta intr-un mod convingator diversitatea europeana, avand posibilitatea de a influenta tanara generatie. Participantii la acest proiect sunt totodata ambasadorii UE si multiplicatori de opinie. Acest proiect poate fi un exemplu pentru alte initiative in Uniunea Europeana”. Chapeau bas! Proiectul “YOUrope needs YOU” va continua si in 2010.

.

Si AEGEE Bucuresti planuieste sa sustina mai multe workshopuri pentru liceeni. Dar de data aceasta, Adela nu va mai trebui sa-mi explice de ce are Europa nevoie de mine. Am inteles deja!

Ana-Maria Dumbara

Vicepresedinte AEGEE Bucuresti

Editorial BizCampus.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s