Banii sau de ce scade interesul studenţilor pentru voluntariat

Articol preluat de pe evz.ro : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/871672/Banii-sau-de-ce-scade

În a doua zi a „Târgului pentru ONG-uri”, de la Academia de Studii Economice, studenţii au fost mai degrabă indiferenţi la oferta de voluntariat a organizaţiilor de profil.

La cele câteva standuri instalate la etajul 1 pe holul care face trecerea spre Facultatea de Cibernetică, nu era înghesuială, tinerii trecând grăbiţi spre cursuri. Bobocii, principala ţintă a organizaţiilor, erau derutaţi şi prea puţini curioşi. Nici în prima zi lucrurile nu au mers mai bine.
„Târgul mi se pare o idee foarte bună, mai ales pentru studenţii de anul 1 care nu prea ştiu ce să facă decât să meargă la facultate în fiecare zi”, spune Raluca Samsonov (foto), preşedinte AIESEC. Ea admite, însă, că îşi doreşte ca studenţii să fie mai interesaţi de oportunităţile pe care le au şi să fie mai deschişi, explicând că pentru fiecare există ceva de făcut într-o asociaţie.

Membră a AIESEC de trei ani, şi preşedinte pe un an, până în mai 2010, aceasta afirmă că voluntariatul a ajutat-o foarte mult să se dezvolte personal, învăţând oratorie, strategii, cum să ţină traininguri, management de proiect, cum să conducă o echipă ş.a.

„Mi se pare că interesul studenţilor a început să scadă, asta pentru că fiecare este interesat de cum să câştige bani, eventual de cât mai de tânăr. Şi au nevoie de lucruri palpabile în acest moment, ceea ce o organizaţie îţi dă pe termen lung, nu pe termen scurt”, spune Raluca Samsonov, absolventă de Management, care îşi doreşte să lucreze în consultanţă de management şi în educaţie.

Ea subliniază că nu îţi poţi da seama ce presupune o organizaţie până nu faci parte din ea.

De ce să te faci voluntar

O metodă prin care membrii încearcă să atragă noi colegi este să le povestească ce proiecte speciale derulează o asociaţie, spune Mădălina Orzan-Dragoş din AEGEE, Asociaţia Studenţilor Europeni, a cărei primă filială din Paris a pus la punct bursele Erasmus.
„Noi suntem o asociaţie atipică pentru ASE pentru că ne axăm pe cultură şi comunicare”, explică ea, subliniind că acest târg, care se încheie azi, este o ocazie ca studenţii să ia contact cu organizaţiile.

Oferindu-le mere, ea le povesteşte despre ce înseamnă să fii membru AEGEE, evidenţiind proiectele care i-ar putea atrage pe boboci, printre care şi vânătoarea de comori în Bucureşti, prin care încearcă să le arate locuri unice din oraş, care să compenseze prima imagine de aglomerat şi murdar pe care o au bobocii din provincie despre Capitală.

În AEGEE, ca şi în AIESEC, se pot înscrie studenţi de la diferite facultăţi, nu numai din ASE, importante fiind atmosfera şi oportunităţile de dezvoltare. „În perioada de mentorat, de după recrutare, am învăţat foarte multe lucruri”, spune Mădălina Orzan-Dragoş.

„Majoritatea studenţilor nu au fost voluntari şi întreabă de ce s-ar face. Şi asta e cam ciudat pentru că e ca şi cum te-ai întreba de ce te dai jos dimineaţa din pat. Cum de ce?  De placere”.

Avantajul de a-ţi face relaţii

„Am primit nişte pliante şi voiam să mă înscriu la ASER (Asociaţia Studenţilor Economişti din România, n.r.). Cred că m-ar ajuta să îmi fac relaţii, să cunosc mai mulţi oameni şi asta este foarte important”, spune Ioana Moldoveanu, studentă în anul 1, la Economie Generală. 

Ea consideră că prin astfel de asociaţii poţi căpăta experienţa pe care o cer angajatorii la primul loc de muncă. „Şi de unde să ai experienţă dacă ai făcut facultate unde programul nu este aşa de flexibil să îţi permită să lucrezi”.

Scepticism

Târgul se organizează anual, la începutul facultăţii şi se încearcă atragerea cât mai multor studenţi, spune Ionela Ivan, studentă la master, la Marketing, în ASE. „Eu nu ştiu cât se implică ei”, spune ea, cu scepticism, mărturisind că a încercat să facă parte din două organizaţii, dar nu prea a mers. „Cereau multă implicare şi eu lucrez şi nu prea am avut timp”, afirmă ea, adăugând că nici nu se simte prea motivată să facă parte dintr-un ONG studenţesc.

Opţiunea verde

Recrutată la târgul de anul trecut, Nadia Kadîr, membră a asociaţiei Ecotur, crede că este important pentru studenţi să facă parte dintr-o asociaţie pentru că relaţionează, îşi fac prieteni şi se dezvoltă atât personal, cât şi profesional.

„Iniţial eu nu ştiam cum ce se mănâncă un ONG”, precizează ea, bucuroasă că acum are zeci de prieteni noi cu care pleacă pe munte şi face acţiuni ecologice.

Din păcate, bobocii sunt, şi în viziunea ei, cam dezorientaţi. „Nu prea ştiau ce se întâmplă aici, ne-au văzut ieri şi au rămas surprinşi”.
  

„Oamenii nu mai sunt aşa de tentaţi să facă voluntariat,vor să fie remuneraţi şi asta cât mai repede”.
Nadia, Ecotur
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s